Zgodovina Kizombe

Rojstni kraj kizombe je afriška država Angola, kjer se je začela razvijati v 80. letih prejšnega stoletja pod vplivom drugih zvrsti; sembe (predhodnik sambe iz Brazilije), zouka in kompa glasbe, ki izvira iz otoka Kassau v Francoskih Karibih. Kizomba se je na tej osnovi razvila kot sodobna glasbena zvrst s sensualnim občutkom, zmešanim z afriškimi ritmi. Za razliko od sembe, je za kizombo značilen počasnejši in ponavadi romantičen ritem. Angola je nekdanja portugalska kolonija, zato je zanjo značilno, da je večina kizomba pesmi petih v portugalščini. V času razvoja kizombe kot glasbene zvrsti, so se besedila pisala tudi v jeziku Kimbundu in ostalih nacionalnih jezikih Angole.

Plesni stil kizombe je bil na začetku zaznamovan s glasbenim stilom skupine SOS band, ki je združila različne stile, kot so npr. meringue in angolske ritme, in razvila bolj atraktivno in plesljivo glasbo, ki se je nato začela širiti po angolskih kizombadah (angolske kizomba zabave). Član SOS banda, Eduardo Parim, se je po razhodu skupine preselil na Portugalsko, kjer je nadaljeval z uveljavanjem zvrsti kizombe – dobro se je uveljavila med ljudmi v pokrajini Lusitan (Portugalska), vendar pa so glasbo napačno dojemali, kot varianto zouka.

Eduardo PAIN:

“Sem predhodnik kizombe. To je bil process, ki se je začel v zgodnjih 80-ih leti s skupino, imenovano Afro sound star, in kasneje SOS. Navdih sem dobil pri Afro sound star, ki je že posvojil angolsko kilapanda glasbo kot referečni stil. Zbral sem veliko referenc iz sembe in meringuea, in te reference so mi dale pogoje, da sem nevede razvil zvok, ki, sprijaznimo se, je ljudem prirasel k srcu. Ko sem prispel na Portugalsko s svojo glasbo, sem bil kritiziran, mojo glasbo pa so celo imenovali zouk. Ampak ni zouk, je kizomba”

Nerazločevanje med zoukom in kizombo se je pričelo v času večjih migracij iz Cape Verdea v Francijo v poznih 80ih. Migranti so iz rodne dežele prinesli svoje znanje plesov, med katerimi je bil pomemben kola-zouk, zvrst, ki je nastala iz kombinacije zouka  in tradicionalnega plesa coladera. Kola zouk je bil po ritmu zelo podoben kizombi in so ga zato večkrat menjali s slednjim.”