Zavrnitev povabila na ples

Vedno je neprijetno, če oseba zavrne povabilo na ples, še posebej za začetnike in bolj plahe plesalce, ki jih lahko zavrnitev odvrne od nadaljnjega plesa. Plesni bonton narekuje, da ni primerno zavrniti povabila na ples. Izgovor, da si želiš plesati z nekom drugim, vsekakor ni dober razlog.

Ples lahko upravičeno zavrneš v naslednjih primerih:

  • če plesa ne poznaš in ga res ne znaš plesati,
  • si moraš odpočiti,
  • si trenutni ples obljubil-a drugi osebi.

Zadnji izgovor naj ti ne pride v navado. Če že moraš povabilo na ta ples zavrniti, je lepo, če v zameno ponudiš naslednji ples: »Hvala za povabilo, ampak moram si odpočiti. Bi plesala malce kasneje?« Seveda pa ne pozabi – če zavrneš ples, počakaj, da se pesem konča, preden se spet odpraviš na plesišče. Zelo nevljudno in celo žaljivo je, če nekoga zavrneš, nato pa odplešeš z drugim. Če te nekdo na ples povabi preden uspeš sam/-a na ples povabiti želenega plesnega partnerja, ga ne zavrni – prvo povabilo velja.

Ali lahko ples zavrneš še v kakšnem drugem primeru? Da, vsekakor lahko zavrneš povabilo osebe, ki se do tebe obnaša žaljivo ali nespodobno ali ogroža tvojo varnost (npr. se zaletava v druge plesalce). Tako osebo lahko vljudno a odločno zavrneš s preprostim »Ne, hvala« brez dodatnih pojasnil in razlogov. Vendar pazi na diskretnost in ne bodi žaljiv-a.

Kako sprejeti zavrnitev?

Ko nekdo zavrne tvoje povabilo na ples, se ne sekiraj. Zavedati se moraš, da družabni plesni dogodki običajno trajajo več ur in da le izjemno redki plesalci lahko neprestano plešejo. Vsak si mora vsake toliko odpočiti, zaradi česar mora verjetno vmes zavrniti nekaj povabil. Naj te nekaj zavrnitev ne odvrne od plesa!

Če pa te plesalci kar naprej zavračajo, je morda dobro, da premisliš o svojem načinu obnašanja in preveriš, ali se res držiš plesnega bontona.

Povzeto po: Aria Nosratinia: Elements of Dance Etiquette in Beyond Dance Etiquette