Učenje na plesišču

Obstajata dve vrsti učenja in pravil obnašanja.

Neželeno dajanje napotkov

Neželeno dajanje napotkov na plesišču je ena najpogostejših kršitev plesnega bontona. Pogosto jo opazimo, ko se eden od plesalcev sredi plesa ustavi in popravlja svojega plesnega partnerja ali mu daje navodila, kako odplesati figuro. Ironično to pogosto počnejo plesalci, ki nimajo veliko plesnega znanja oz. kompetenc za učenje plesa. Izkušeni plesalci plešejo na nivoju svojih plesnih partnerjev. Dobri plesalci vedo tudi, da plesišče na družabnih dogodkih ni kraj za učenje ali popravljaje drugih. Bolje je, da se osredotočiš na figure, ki jih tvoj plesni partner pozna in v katerih lahko oba uživata. Neželeno učenje oz. popravljanje je lahko ponižujoče in zbija užitek ob plesu.

Prošnja za učenje na plesišču

Tu ne gre nujno za kršitev bontona. Marsikateremu laska, če se se nekdo z njim posvetuje o kakšni figuri ali načinu plesa. Vendar malce pazljivosti pri tem ne škodi. Predstavljaj si naslednji scenarij: vljuden plesalec je navdušen, ko DJ zavrti njegovo najljubšo pesem, in najbližjo (nepoznano) plesalko hitro povabi na ples, saj si res zelo želi plesati. Ona pa odvrne: »Tega plesa še nikoli nisem plesala. Mi lahko malo pokažeš?«

Vsekakor je vprašljivo, koliko se lahko nekdo dejansko nauči takole iz nule v 3 minutah, kolikor povprečno traja ena pesem, a to ni bistvo. Bistvo je v tem, da plesalec resnično želi plesati na to pesem. Iz tega razloga si verjetno ne želi celotne pesmi preživeti tako, da plesalko uči plesne korake, a plesalka mu v tem primeru ni pustila nobenega dobrega izhoda. Plesalec je namreč tisti, ki je plesalko povabil na ples, hkrati pa plesalka ne zna niti osnovnih korakov, zato se plesalec ne more poslužiti predloga »Saj lahko pleševa le osnove«.

Seveda pa ni zmeraj tako grozno. Drug od drugega se lahko marsikaj naučimo med plesom, če upoštevamo nekaj preprostih navodil:

  • Ne reci »Nauči me«, ko te nekdo povabi na ples. Če je oseba bolj plaha, se bo počutila ujeto. Naslednjih nekaj minut bo sicer plesala s teboj, preostanek večera pa se te bo izogibala. Če ni plaha, te sicer ne bo učila, a se te bo nato vseeno cel večer izogibala kot kuge.
  • Dober pristop je naslednji: ko te nekdo prosi za ples, lahko rečeš: »Z veseljem, a ne poznam tega plesa.« S tem pokažeš, da si želiš plesati, a brez pritiska. Tisti, ki te je na ples povabil, te lahko odpelje na plesišče in ti pokaže nekaj osnovnih korakov ali pa tvoj odgovor sprejme kot zavrnitev in odvrne nekaj v smislu: »Oh, pa tako zabavno bi bilo, morda lahko pozneje zapleševa kak drug ples?«
  • Za pomoč pri plesnih korakih raje poprosi prijatelja ali nekoga, s katerim si že vsaj nekajkrat plesal/-a, kot pa nekoga, ki si ga pravkar spoznal/-a. Če ne drugega, ti lahko to služi kot dobra motivacija za spoznavanje drugih ljudi v plesni skupnosti.
  • Če želiš od nekoga dobiti kakšen napotek, počakaj, da si ta oseba privošči počitek. Takrat pristopi in ga prosi za nasvet.

 

Povzeto po: Aria Nosratinia: Elements of Dance Etiquette in Beyond Dance Etiquette