Zgodovina salsa glasbe

Salsa glasba je splošni termin, ki v osnovi opisuje popularno glasbo iz Kube in Puerta Rica. Termin “ salsa” se je začel promovirati v New Yorku v 70-ih letih prejšnega stoletja. Osnova za salso so bili različni glasbeni žanri: npr. kubanski son montuno, guaracha, chachacha, mambo in do določene mere tudi bolero. Svoj del sta prispevali tudi zvrsti bomba in plena, ki izvirata iz Puerta Rica. V nekaterih primerih se termin uporablja za opis plesni zvrsti merengue in kolumbijska kumbia. Latin jazz, ki se je razvil v New Yorku, je imel tudi pomemben vpliv na salsa skladatelje in izvajalce.

Salsa je v osnovi kubanski son, s primesmi španskega besedila, kitare in afro-kubanskih tolkal ter novejšim pridihom severno-ameriških glasbenih zvrsti kot je npr. jazz. Občasno se v salsa glasbi pojavljajo tudi elementi rocka, R&B glasbe ter funka.

Prvi salsa bendi so nastali pretežno v New Yorku – sestavljeni so bili iz Portoričanov, preseljenih v New York (imenovani »Nuyoričani). Sčasoma se je glasba razširila iz New Yorka čez celotno Ameriko. Med najbolj znane salsa izvajalce, ki so postavili temelje za razvoj salsa glasbe, štejemo:

  • Johnny Pacheca (ustanovitelja Fania All-stars),
  • Ray Baretto,
  • Willie Colon,
  • Larry Harlow,
  • Roberto Roen,
  • Bobby Valentin,
  • Eddie Palmieri in
  • Hector Lavoe.

Salsa kot glasbeni termin

Salsa pomeni “omaka” v španskem jeziku in pomeni začinjenost, ki je znana v latinski in karibski kuhinji.

V 20. stoletju se je termin salsa prijel kot opis glasbene zvrsti, tako v angleščini kot v španščini. Kubanski in dominikanski priseljenci ter Portoričani v New Yorku so začetli uporabljali termin pri opisih zvrsti glasbe, ki so jo izvajali, poleg izrazov swing in soul glasba. Sam izraz salsa naj bi zajemal in opisoval  “vroče” in divje glasbeno doživetje, ki vključuje elemente latinske kulture.

Različni glasbeniki in zgodovinarji so iskali začetke salse v različnih obdobjih 20. stoletja. Max Salazar je povezal salso s 30. leti prejšnega stoletja, ko je Ignacio Pinerio spesnil »Echale salsita«, kubanki son, ki v besedilu kritizira neokusno hrano. Salazar je opisal to pesem kot izvor salse kot plesne latinske glasbe. Ed Morales je komentiral pesem, in uporabo besede salsa, kot klic Piñeira svojemu bendu, naj pospešijo hitrost glasbe in ustvarijo boljše pogoje za plesalce ter je trdil, da je vokalist Beny More v 30. letih prejšnega stoletja vpil izraz »salsa« med najbolj energičnimi deli nastopa. Glasbena avtorka Sue Steward trdi, da je izraz »salsa« bil prvotno uporabljen v glasbi kot opis in priprava na izvajanje solističnega dela med nastopom.

Vir: Wikipedia (salsa music), eng.