Zgodovina Zouka

Beseda ZOUK izvira iz kreolskega jezika in pomeni zabava. Zouk glasba izvira iz časa približno ± 100 let nazaj iz Francoskih Karibov. Kot večina latinskoameriških plesov se je zouk začel kot ples sužnjev, podobno kot salsa, rumba, tango, bachata, samba de gafeira in forro (oboje je brazilski ples v paru).

Ples zouk, kakor ga plešejo na Francoskih Karibih, je podoben merengue. Gre za sproščen ples v paru, kjer se pleše 2-step rhythm na 4-count beat, izmenjajoč težo iz desne na levo in obratno.

Današnji ples zouk, kakor se pleše po celem svetu, je brazilska interpretacija plesa. V začetku 90ih let, ko je popularnost lambade začela počasi upadati, je Jaime Aroxa, brazilski najbolj znani učitelj družabnih plesov (Ballroom dance-teacher), zmešal lambada korake s koraki sambe de gafeira, bolera in forra ter zmanjšal hitrost lambada glasbe, in tako omogočil lažje učenje in hitrejše spreminjanje korakov, gibov in kombinacij. Še vedno se je dalo prepoznati čutnost lambade in osnovni korak sambe de gafeire v (brazilskem) zouku.

Danes plesalci prepoznajo 2 glavni smeri v zouku. Ena je lambazouk, ki vsebuje tipične gibe lambade in hitrejši ritem, ki večinoma izvira iz Porto Segura, včasih imenovan celo Porto Seguro stil zouka. Druga smer je Rio zouk stil, ki izvira iz Rio de Janeiro in ima počasnejši ritem ter več elementov iz sambe de gafeira in bolera.

Lambada je bila tipičen ples plaže. Plesali so jo bosi in v tipičnih oblačilih za na plažo (bikinkah, kratkih krilcih ali hlačah, hlačah za capoeiro itd.) Ko se je začela razvijati v zouk, je le-ta postajal vedno bolj dvoranski (družabni) ples in si je tako izboril pot k mednarodnemu sprejemanju v državah, ki jih ponavadi ne povezujemo z brazilskimi plesi. Tako je zouk postal izjemno popularen npr. v Avstraliji, Rusiji, Dubaju, Omanu in na Češkem, plešejo ga pa tudi v Skandinaviji, ZDA, Kanadi ter na Nizozemskem.

V Afriki je Cabo Verde zouk šel v čisto drugo smer. Ritem je ostal enak, ampak se je razvil popolnoma drug ples, kizomba.

V poznih 90ih letih se je brazilski zouk razširil še v Evropo, kjer so zouku bili dodani elementi sodobnega plesa (contemporary dance). Prav tako pa je postalo zelo popularno, dodajati zouk glasbi druge glasbene stile. Tako se danes pleše zouk na različne glasbene stile, ki vključujejo hip hop, R&B, lounge, kizombo in celo Neo-Classical.

Moderen zouk je delno popularen zaradi svobode, katero imajo plesalci, ki lahko dodajajo svojo interpretacijo gibanja. Je mnogo manj določen kot npr. salsa in tango. Rezultat tega je razvoj v številne zouk stile, katere primarno delimo glede na glasbo in tudi glede na gibe, način vodenja in splošno dinamiko. Na splošno lahko rečemo, zouk je bolj mehek, prilagodljiv, omogoča več prostora za izražanje in vsebuje več “flow” kot kateri koli drug ples v paru.

Vir: http://www.izfm.org/About-Zouk.html