Zgodovina kizombe

“Kizomba” (ali “quisomba”, kot se je pisalo še pred osamosvojitvijo Angole leta 1975) v direktnem prevodu pomeni “zabava” in izhaja iz jezika kimbundu iz območij severne in srednje Angole. “Kizombadas” so bile priložnosti za druženje in ples, danes pa kizomba označuje zvrst glasbe in plesa.

KIZOMBA, GLASBA

Ob svežih ritmih kompe in predvsem zouka iz francoskih Karibov, ki so v Angolo prihajali v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, so glasbi najprej prilagodili korake tradicionalne sembe. Tako se je še pred glasbo začel razvijati nov ples. Po gostovanju priljubljene glasbene skupine Kassav’ v začetku osemdesetih let pa so novim vplivom sledili tudi domači glasbeniki.

Eduardo Paim s Kijila, S.O.S, Os fachos, FAPLA-Povo ter Paulo Flores in drugi so novi čutnejši zvrsti glasbe najprej enostavno nadeli ime semba-zouk, vendar so jo zaradi neodobravanja nekaterih kmalu preimenovali v kizomba, saj je to glasba namenjena zabavi in plesu.

KIZOMBA, PLES

Osnovni koraki in gibanje telesa v kizombi izhajajo iz sembe (tradicionalni ples iz Angole), spremenil pa se je “karakter” plesa, kot lahko opazite tudi v posnetkih na dnu strani. V ospredje sta prišla posebna povezanost in občutek v paru, ki ga najdemo le v kizombi.

V kizombi se sicer močno prepletajo vplivi tudi ostalih bivših portugalskih afriških kolonij (Zelenortski otoki, Gvineja Bissau, Mozambik ter Sao Tome in Principe), kar se kaže tudi v različnih plesnih stilih. Razvoj kizombe je tako zelo pester, komercializacija zadnjih let pa le še pospešuje razvejanost. Preizkusite čimveč različnih stilov in si izberite vam najbližjega, nikoli pa ne pozabite, da se kizomba, ki jo plešemo na plesišču, močno razlikuje od kizombe, ki jo vidite na odru.

Čar kizombe namreč ni v številnih kombinacijah in trikih. Na plesišču se popolnoma prepustimo glasbi in ustvarjamo “sožitje” s soplesalko oziroma soplesalcem. Ko dve telesi aktivno zaplešeta kot eno, se lahko ustvari neverjetna energija, ki je ne boste kar tako pozabili.

Seveda pa ne gre le za kizombo. Prej ali slej boste spoznali tudi sembo, tarraxinho, kuduro, afro house, funana, rebito, morno, coladero, puito, marrebento, gumbe in mnoge druge afriške plese, ki imajo vsak svojo energijo in čarobnost …

Čeprav nas kizomba že kmalu po prvih korakih preseneti s svojo globino, ne smemo spregledati, da tistim, ki so odrasli z njo, še posebno v Angoli, pomeni mnogo več kot le prijeten spomin iz otroštva. V Angoli iz preteklih let je bila en redkih odmikov od krvavega vsakdana. Bodimo hvaležni, da imamo dostop do tako intimnega dela tradicije in čeprav se kizomba v plesnih dvoranah gotovo nekoliko spreminja, se moramo potruditi, da jo ohranimo čimbližje njeni prvotni obliki.

Z dovoljenjem: kizomba.si