Priprava na ples

Ples ima svojo kulturo. Obleko se prilagodi vrsti dogodka – bolj kot je dogodek svečan, bolj svečana je obleka. Po drugi strani pa na tečajih formalnost ni potrebna. Upoštevaj zdravo pamet ali sledi množici, v primeru predlaganega pravila oblačenja (dresscode), pa je odločitev toliko lažja.

Udobnost in varnost

Nosi oblačila, ki so prijetna za nošenje, tako zate kot za tvojega plesnega partnerja.

  • Ne glede na to, kako formalen je ples, vedno nosi plesne čevlje. Varnost gležnjev in kolen je med obrati na prvem mestu, zato se nam čevlji ne smejo lepiti na podlago. Navadni športni copati in čevlji s surovo gumo zato niso primerna izbira.
  • Pri oblačilih upoštevaj zdravo pamet – ni primerno prijemati prepotene gole kože, zato raje obleci majico ali srajco z rokavi in obleke, ki pokrijejo hrbet.
  • Odsvetujejo se veliki modni dodatki (prstani, ure, broške, ogrlice …), saj se lahko z njimi zapletemo v obleko soplesalca ali pa ga na drugačen način poškodujemo (praske, modrice…)
  • Plesalci – če nimate druge možnosti za nošenje ključev in drobiža, jih pospravite v levi žep hlač, saj je tako manj možnosti, da poškodujete soplesalko.
  • Plesalke – lasje naj bodo speti, da ne pride do zapletanja las ali udarcev soplesalca z lasmi 😛

Osebna higiena

Ples je športna aktivnost, kjer sta 2 osebi zelo blizu, zato pojdi pred plesom pod tuš in uporabi dezodorant, umij si zobe in uporabi ustno vodico ali mentolov bombon in se izogibaj hrani, ki pušča močan vonj (npr. česen). Enako velja za cigarete – vonj po cigaretah je lahko precej neprijeten, ne samo v sapi, ampak tudi na oblačilih.

Med plesom redno preverjaj in skrbi za higieno ter po potrebi zamenjaj oblačila. Dobro je, da na ples vzameš tudi kakšno brisačko ali osvežilne robčke in dezodorant.

Zdravje je na prvem mestu!!! Nikar ne pridi na ples prehlajen ali hujše bolan, saj lahko preneseš bolezen naprej.

Povzeto po: Aria Nosratinia – Elements of Dance Etiquette in Beyond Dance Etiquette