Povabilo na ples

V preteklosti je veljalo, da mora plesalec pristopiti do plesalke in jo prositi za ples, dandanes pa temu ni več tako. Plesalka lahko torej brez zadržka plesalca povabi na ples, celo v formalnih okoliščinah.

Če je plesalka, s katero želiš plesati, obkrožena s skupino ljudi, ji s pogledom jasno pokaži, da želiš plesati prav z njo. Če do skupine pristopiš neodločno, tvoja plesalka morda ne bo razumela, ali je vabilo namenjeno njej ali eni od plesalk v njeni bližini – slednje pa so lahko užaljene, ker ne bodo izbrane.

Enako velja za plesalke – neprijetnim trenutkom se izognite z odločnostjo in jasnim očesnim kontaktom, s čimer izbranemu plesalcu jasno pokažete, da želite plesati.

Kaj pa storiti, če je oseba, s katero želiš plesati, ravno sredi pogovora? Je sprejemljivo prekiniti pogovor s povabilom na ples? Nekateri menijo, da prisotnost na plesnem dogodku že sama po sebi kaže željo po plesu, spet drugi pa so mnenja, da je nevljudno nekoga zmotiti sredi pogovora. Najbolje je torej, da dobro preceniš, ali je oseba pripravljena na ples in si želi plesati, potrebno je torej oceniti situacijo. Če osebo dobro poznaš in si prepričan/-a, da je ne bi motilo, če jo zmotiš sredi pogovora, jo lahko seveda takoj povabiš na ples. Morda je najlaže, če do osebe počasi pristopiš: če te namerno ne opazi, trenutek ni najbolj primeren, zato tokrat raje izberi drugega plesnega partnerja.

Vedno uporabljaj zdravo pamet in ne pozabi na lepo vedenje. Če nekdo sedi zelo blizu svojega plesnega partnerja, s katerim si tiho izmenjuje besede, verjetno ni najboljši čas, da to osebo povabiš na ples. Sedaj pa si predstavljaj drugačen scenarij: tvoj želeni plesni partner stoji ob plesišču in je videti zelo zdolgočaseno, medtem ko mu neka oseba naklada o vremenu v Zgornji Kungoti. Tokrat se lahko počasi približaš. Ko z izbranim plesnim partnerjem vzpostaviš očesni stik, se nasmehni in reci: »Si za ples?« To običajno zadošča. Če ne, potem je bolje, da osebo pustiš uživati v vremenskih vzorcih Zgornje Kungote.

Včasih se zgodi, da dve osebi hkrati povabita nekoga na ples. V tem primeru je primerno, da povabljena oseba sprejme povabilo ene od teh dveh oseb, naslednji ples pa odpleše z drugo.

Katere besede uporabiti pri povabilu na ples?

Obstaja nekaj tradicionalnih fraz, ki jih najdeš v spodnjih vrsticah. Vsekakor pa se lahko domisliš svojega lastnega povabila, ki ga lahko pospremiš tudi s prijazno kretnjo in nasmehom.

  • »Si za ples?«
  • »Te lahko prosim za ples?»
  • »Greš plesat?«
  • »Greva plesat?«

Koga vprašati za ples?

Če vsak posameznik cel večer pleše samo z enim ali dvema plesnima partnerjema, ogroža socialno dinamika plesa. Zato plesni bonton priporoča ples z več različnimi plesnimi partnerji, saj se tako zagotovi raznolikost na plesišču in ima vsak posameznik možnost zaplesati. Prav tako obstaja pravilo plesnega bontona, ki narekuje, da z istim plesnim partnerjem ni primerno plesati več kot 2 zaporedna plesa.

Kršitev tega pravila je na primer, da nekdo pleše cel večer z eno in isto osebo. S prihodom na družaben plesni dogodek namreč pokažeš, da si želiš plesati tudi z drugimi – saj je vendar družabni dogodek. Nekateri se tega pravila držijo tako, da prvi in zadnji ples odplešejo s svojim spremljevalcem oz. spremljevalko, ostale pa z drugimi plesnimi partnerji.

Običajno si ljudje želimo plesati s tistimi osebami, ki so na enaki stopnji plesnega znanja, vendar je zelo priporočljivo, da poskusiš plesati s plesalci vseh stopenj. Plesni bonton neodobrava plesanja samo z najboljšimi plesalci, prav tako se od boljših plesalk in plesalcev pričakuje, da plešejo tudi z začetniki. To pripomore k družabni dinamiki plesa, boljši plesalec pa se navadi prilagoditi svoje plesne figure manj izkušenemu plesnemu partnerju.

Žal obstajajo plesalci in plesalke, ki se imajo za predobre, da bi plesali z začetniki, ki ne morejo slediti njihovim zahtevnim figuram. Pogosto pa žal ti »dobri plesalci« niso tako dobri, kot mislijo. Dobre plesne partnerje potrebujejo zato, ker lahko le ti kompenzirajo njihove napake, slabo tehniko in druge pomanjkljivosti. Resnično dobri plesalci ples z začetniki vidijo kot izziv in v njem uživajo. Ob resnično dobrih plesalcih boš izgledal-a super, tudi če si šele pred kratkim začel-a plesati.

Dober način, da si povečaš krog plesnih poznanstev, je ta, da na ples vabiš začetnike. Tako izpopolniš svoje znanje vodenja/sledenja, hkrati pa je to dobra naložba, ki se ti bo povrnila, saj začetniki ne ostanejo dolgo začetniki. Na ples z začetnikom oziroma začetnico ne glej kot na dejanje iz usmiljenja, saj pravzaprav sam/-a sebi delaš uslugo.

Pri vabljenju boljših plesalcev na ples uporabljaj zdravo pamet. Če bi vsi na ples vabili le boljše plesalce, plesa pravzaprav sploh ne bi bilo. Plesalci so prijazni in vljudni, zato boljši plesalci, s katerimi želiš plesati, morda sprva ne bodo zavrnili plesa, a če jih nenehno loviš, se te bodo začeli izogibati. Morda ti bo v pomoč naslednje pravilo: Kolikokrat nekoga povabiš na ples naj bo obratno sorazmerno z njegovim oz. njenim nivojem plesnega znanja. Če je nekdo bolj izkušen v plesu kot ti, ga na ples povabi le občasno (seveda pa lahko vedno sprejmeš njegovo povabilo). Če je nekdo na istem nivoju kot ti ali pa ima manj plesnega znanja, pa ga pogosteje povabi na ples.

Povzeto po: Aria Nosratinia: Elements of Dance Etiquette in Beyond Dance Etiquette