Plesni partnerji

Naučili smo se že, da se ne smemo kar naprej vrteti okoli istega plesnega partnerja. Z vsakim odplešemo le največ 2 plesa zapored. Za to obstaja dober razlog, saj lahko na ta način plešemo z vsemi in izboljšamo svoje plesno znanje.

Ples z različnimi plesnimi partnerji je temelj družabnega plesa in velja za vse, tudi za plesalce v intimnih razmerjih. Če dve osebi plešeta le druga z drugo (ne glede na to, ali sta tudi zasebno par ali ne), rušita strukturo družabnega plesa.

Pari, ki ne želijo plesati tudi z drugimi, pogosto tako ravnajo iz strahu in zadržkov: bojijo se, da bi ples z drugimi ogrozil razmerje ali pa se počutijo nesigurne, če njihov partner pleše s kom drugim. Ti negativni občutki so neutemeljeni in se rodijo iz popolnoma napačnih predstav o družabnem plesu. Prošnja za ples ali odziv na povabilo ti po koncu pesmi, torej po koncu tistih 3 do 5 minut, ne nalaga nobene obveze. Na to lahko gledaš kot na kratek klepet z neznano osebo na koktajl zabavi, preden se vključiš v naslednji pogovor. Če greš na ples, a želiš plesati le z enim partnerjem, je tako dolgočasno in nesmiselno, kot če greš na zabavo in ne govoriš z nikomer. Več o tem si lahko prebereš v poglavju Ples in uh, ta ljubezen.

Kako pa boljše plesalce oz. plesalke pripraviš do tega, da plešejo s teboj? Pokaži obzirnost, toplino, uživaj v glasbi in vzdušju in izboljšuj svoje plesno znanje.

Da zaključimo glede stalnih plesnih partnerjev: imeti ali ne imeti stalnega plesnega partnerja? To je odvisno od različnih dejavnikov. Očitna prednost plesnega partnerstva je ta, da imaš nekoga, s katerim lahko hodiš na tečaje in vadiš, in nekoga, s katerim lahko hodiš ven plesat, sploh nekam, kamor plesalci navadno ne zahajajo. A vendar plesna partnerstva predstavljajo svojevrsten izziv in lahko zakomplicirajo druge dele tvojega življenja. Plesno partnerstvo je zelo poseben odnos z občutljivim ravnovesjem, ki ga je zelo pomembno vzdrževati. Interakcija plesnih partnerstev s tvojim osebnim in ljubezenskim življenjem je nekaj, o čemer moraš dobro premisliti.

Seveda je veliko argumentov za in proti, če držijo, pa je odvisno od vsakega posameznika. Kot v vsakem razmerju so tudi v plesnem partnerstvu potrebni pozornost, previdnost ter vložek časa in truda. Preden se odločiš za plesno partnerstvo, bodi prepričan/-a, da si pripravljen/-a vanj tudi vlagati.

Ne glede na vse pa se na družabnem plesnem večeru ne moreš cel večer oklepati istega plesnega partnerja. Na družabnem plesnem dogodku vsi plešejo z vsemi, razen seveda prvega in zadnjega plesa, ki ga lahko posvetiš komurkoli hočeš.

Povzeto po: Aria Nosratinia: Elements of Dance Etiquette in Beyond Dance Etiquette