Ples in uh, ta ljubezen

Ples je že po naravi romantična aktivnost. Vključuje glasbo in bližino osebe (običajno) nasprotnega spola. Za večino od nas je to dvoje pomemben del mikavnosti plesa. Le kje drugje še imamo priložnost, da se po nekaj sekundah že znajdemo v objemu s privlačnim neznancem? Vendar pa lahko povezava plesa in romantike privede tudi do nesporazumov in nezadovoljstva.

Temu se lahko v veliki meri izogneš z upoštevanjem osnov družabnega plesa. Družabni ples je, kot že ime pove, družaben. In kot smo že omenili, je ples kot kratek klepet na koktajl zabavi, preden se vključiš v naslednji pogovor. Vsak od teh kratkih klepetov je lahko zabaven, vnet, strokoven, eleganten ali provokativen, a kakorkoli že, navsezadnje je vseeno le kratek klepet, v katerem lahko uživaš, a ne pomeni in ne zahteva nobenih obvez.

Enako velja za družabni ples: vsak ples je kratko in prijetno družabno srečanje. Začetniki to včasih težko razumejo, a povabilo na ples ne pomeni nujno osebnega interesa, tudi če gre za strasten ali provokativen ples.

Ples sestavljajo zabava, fantazija, domišljija. Z njim pogosto pripovedujemo zgodbo: dostojanstveni valček, čutni tango, aristokratsko plemeniti fokstrot in zabavno razpoloženi sving. Posamezen ples je lahko videti zdaj elegantno, zdaj seksi, nato mogočno in provokativno, a gre le za igro vlog. Temu ustrezno je družabni plesni dogodek varen pristan, kjer se lahko te igre igramo in zraven zabavamo, na dejanja na plesišču pa ne gledamo z resnimi (in konservativnejšimi) očmi zunanjega sveta.

Razumevanje plesa in dobro vzdušje v plesni skupnosti omogoča tovrstno zabavo. Družimo se, uživamo v plesu, a naše plesne aktivnosti ne pomenijo nič več od plesa. Lahko se sicer zgodi, da se med dvema plesalcema razvije romanca, a če je tvoj plesni partner prijazen do tebe in uživa v plesu s teboj, še ne pomeni, da ga zanimaš na romantičen način. Zato ne sklepaj prehitro.

Tudi pari, ki so v intimnem razmerju, morajo razumeti, da je ples le igra vlog. Kar se dogaja na plesišču, ni enako kot v resničnem življenju. Vsak od njiju lahko brez skrbi pleše tudi z drugimi, če se zaveda bistva družabnega plesa. Tako si lahko pari prihranijo bolečino in trpljenje ter zgradijo trdnejši odnos.

Kljub dejstvu, da sta velik del plesa domišljija in igra vlog, in da večina plesalcev ločuje med ljubezenskim in plesnim delom življenja, seveda ni nič narobe, če v plesni skupnosti najdeš ljubezen. Če je to tvoj namen, vso srečo! A ne pozabi se se ob tem tudi zabavati in učiti plesa.

Povzeto po: Aria Nosratinia: Elements of Dance Etiquette in Beyond Dance Etiquette