Nika Vižintin in Salsa v Lizboni

Ko se vozim s tramvajem od Alcantre do prve ure salse v Lizboni, opazujem barvite in polne ulice. Na poti se ustavim na mostu, ki se dviga nad železniško postajo. Sonce se počasi spušča in tračnice so obarvane z živo oranžno in rumeno. Ves čas poslušam salso in si mislim, kako se to popolnoma ujema z uličnim življenjem Lizbone, ki bo moj začasni dom za naslednje tri mesece.

Tečaji

Navdušeno stopim v Jazzy Dance Studios, kjer mi ponudijo, da sprobam vse tečaje tisti dan in mi predlagajo, da spoznam »Guima«, ki bo na voljo za vsa moja vprašanja. Kot so me noge nesle, sem hitela do studija, kjer se je tečaj salse že začel.

Tečaj se začne z ogrevanjem oz. z vajami različnih korakov, obratov, stylinga itd. Sledi drugo ogrevanje: ples v paru, ki ponavadi obsega 2-3 menjave. Nato sledi figura, ki večkrat obsega tudi po tri ali štiri tečaje. Zadnjih 15 min pa je bilo spet namenjenih preplesavanju, kjer oba učitelja hodita okoli in pomagata tečajnikom.

»Trocketpar!« se zadere Guima. Menjava. Stopim naprej in namesto tečajnika pred sabo zagledam nasmejanega in elegantnega učitelja Guima. Prime me in odvodi figuro. Guima ima lepo razvado: skoraj vsak tečaj pleše s tečajnicami in jim na hitro pove, kaj naj izboljšajo.

Na koncu tečaja sem stopila do Guime in Ane. Ana je soplesalka Guime in prav tako učiteljica, za katero lahko rečem, da je težko, da ti ni všeč. Predstavila sem se, razložila, da sem nova, in Guima mi je podal vse informacije, ter mi razložil, kaj lahko izboljšam pri plesu. Skupaj sta mi predlagala, naj grem še na tečaj od Nuna in Vande. Za njiju sem vedela, še preden sem prišla v Lizbono. Sem njuna oboževalka in samo par minut me je ločilo od tega, da par spoznam na naslednjem tečaju. Stopim v ogromno polno dvorano, kjer zagledam Vando, in rdeča v obraz stopim do nje, se predstavim. Z nasmehom me sprejme in naslednji dan sem že na njenem tečaju salse.

Salsa ima v Lizboni 5 stopenj: od 0 – 4. Sama sem hodila na tretjo stopnjo, ki sta jo vodila Guima in Ana, kjer sem se lahko skoncentrirala na body movement, styling in flow, ter na četrto stopnjo k Nunu in Vandi, kjer smo imeli zelo hitre in zakomplicirane figure, pri katerih sem lahko trenirala odzivnost, ohranitev centra in hitrost. Na začetku sta imela tudi zahtevne korake, ki so vedno vsebovali kanček inovativnosti in drugačnosti. Učitelji so mi bili vedno na voljo za razna vprašanja in so mi stvari razložili v angleščini. Tečaj je ponavadi poln smeha in zabave. Po pičlem mesecu so me sprejeli za svojo.

Kar se mi je tudi zdelo zanimivo je, da na mesec ne plačaš na tečaj, ampak koliko dni v tednu imaš full pass tečaje. Npr. dvakrat na teden lahko prideš kadarkoli in imaš tisti dan vse tečaje na voljo. Sama sem vzela full pass za vse, kar me je stalo 60 eur. Sprobala sem sembo, kuduro ter hodila na kizombo, tretjo in četrto stopnjo salse ter hiphop.

Zabave

Bila sem šokirana ob dejstvu, da ni toliko salsa zabav kot v Ljubljani. Mogoče dvakrat na teden, večinoma pa prevladujejo kizomba zabave. Sicer pa, ko je zabava, jo ponavadi priredi Jazzy Dance Studios, kjer pridejo večinoma odlični plesalci in učitelji. Nisem opazila veliko začetnikov, samo gibe naprednih plesalcev, ki sem jih z veseljem debelo opazovala in potiho navijala ter spodbujala. No, kdaj sem tudi navdušeno skočila ob kakšnem gibu ali figuri.

Vsake toliko časa se ponovi ena izmed najstarejših salsa zabav malo izven Lizbone. Z družbo smo se odpravili na to zabavo in stopili v ulico, ki ne obljublja nič posebnega. Stopimo v blok in se spustimo po temnih stopnicah. Naenkrat odprem vrata, za katerimi se skriva čisto drugačen svet: stara telovadnica, odlični plesalci in nori ritmi salse. V tej telovadnici naj bi se prirejale najstarejše salsa zabave v Evropi. Spoznala sem veliko plesalcev in učiteljev, ki so mi odprli nove poglede plesa.

Zaključek

Moja izkušnja s salso je bila pozitivna, saj sem v Lizboni lahko v enem dnevu obiskala tudi po štiri tečaje ali pa vsak dan obiskala en tečaj. Če je bila kakšna dvorana prazna, sem lahko vadila gibe in Guimo mi je bil celo na facebooku na voljo za vprašanja. Manjkal mi je le dodatek tečajev za ladies styling in več zabav. Sicer se pa ne morem pritoževati!

Priporočam obisk plesne šole in se veselim, da kmalu zopet zaplešem v Ljubljani in da vidim stare obraze. Do takrat pa »boa tarde« in pozdrav iz vroče Lizbone.