Izkušnje iz prostovoljstva na slovenskih festivalih

Povzetek:

Prostovoljci so imeli različne zadolžitve, lahko pa se jih razdeli v skupine nekako takole:

  • Pomoč na registraciji (registracija udeležencev, preveriti njihovo identiteto, jih poiskati na vnaprej pripravljenem seznamu, obkljukati, namestiti na roko zapestnico v barvi kupljene karte… vendar prostovoljci tukaj nismo imeli opravka z denarjem, za to so skrbeli zaposleni)
  • Garderoba: sprejem in oddaja oblačil, nameščanje na obešalnike in računanje garderobe
  • Čez dan: prisotnost na delavnicah kot udeleženci ali pa preverjanje zapestnic na vhodu v posamezno dvorano; med samimi delavnicami izpolnjevanje evalvacijskih vprašalnikov (število udeležencev, njihovo zadovoljstvo…)
  • Skrb za inštruktorje: prihod, voda, delovanje mikrofonov; ocenjevanje uspešnosti delavnic, točnost inštruktorjev, skrb za čas; prevoz inštruktorjev z in na letališča
  • Za prostovoljce je skrbel vodja, prav tako prostovoljec, ki je bil prvi naslov za vse težave in vprašanja ostalih prostovoljcev, in je priskrbel odgovore pri organizatorjih.

Prostovoljka 1:

>> Meni je bilo super, zanimivo je festival doživet še iz druge strani, šele potem vidiš, koliko organizacije in truda je potrebno za izvedbo enega festivala. Super mi je bilo to, da smo imeli full pass, kar pomeni, da kljub temu, da smo delali praktično cele dneve in cele noči, smo tudi kaj odnesli zase. Klase smo si v ekipi prostovoljcev razdelili tako, da je vsak lahko šel na tisti klas, ki ga je zanimal (brez obveznosti), tudi če si bil odgovoren za klas si lahko brez problema sledil skoraj v celi uri. Na partijih smo se v ekipi menjali na delovnih mestih, tako da smo se tudi lahko naplesali in podružili. Ekipa je bila super, zelo lepo smo se ujeli, konflikte reševali sproti. Biti prostovoljec je zame pomenilo tudi pripadat eni pomembni ekipi, ki je na nek način držala stvari pokonci, skrbela, da je vse teklo, tako kot je potrebno. In vse te pozitivne izkušnje, nova poznanstva, občutek biti del nečesa takšnega, je prevagalo vse tiste neprespane ure, ker spanca pa je bilo zares zelo zelo malo. Ampak saj ga nadoknadiš po koncu festivala.

Prostovoljka 2:

>> V vlogi prostovoljke na festivalu sem bila do sedaj le enkrat in zame je bila to dobra izkušnja, saj spoznaš, kako poteka delo na nasprotni strani. Delo prostovoljca je v grobem obsegalo:

Na registraciji in v garderobi smo se menjavali, da smo se lahko tudi naplesali. Delavnice pa smo si lahko tudi izbirali oz. smo se dogovarjali, kdo bo na kakšni dežuren, katero pa bi rad obiskal kot udeleženec.

Leto poprej sem bila na festivalu v vlogi obiskovalke in takrat sem se veliko več naplesala kot sedaj. Sedaj pa sem se več povezovala z ljudmi in obiskala tudi najbolj zgodnje delavnice, katere bi sicer gotovo prespala.  Minus je torej v pomanjkanju spanca in nekaj manj plesa. Plus pa je pri druženju, prisotnosti na delavnicah, ki bi jih sicer spustila in seveda zastonj karti za festival.

Ko je vikend minil in sem se naspala, sem ugotovila, da sem odnesla veliko pozitivnih vtisov. Seveda je bil tudi kakšen stresen trenutek, ko stvari niso funkcionirale kot bi morale, a smo zadeve uspešno reševali. Pozitivni vtisi so definitivno prevladovali.

Ko sem se vrnila v službo, pa se mi je zdelo, kot bi se vrnila v nek svet, kjer me že mesece ni bilo, ker sem se za vikend res totalno odklopila.

>> Izkušnje iz tujine

 

<< Kot (bodoči) obiskovalec

<< Promotor festivalov

<< Drugi načini za pridobitev cenejše, morda celo brezplačne karte