In ne pozabi – ples je SREČA

Ko vse napotke že dobro poznaš, je tvoja sreča pri družabnem plesu odvisna bolj ali manj le še od tebe. Če si odločen/-a, da boš na plesu užival/-a in imela pozitiven odnos, si na dobri poti do prijetnih plesnih izkušenj.

Prva sestavina dobrega odnosa je smisel za humor. Vse, kar se ti zgodi, sprejmi mirno. Če ne dobiš veliko povabil na ples ali pa te nekajkrat zavrnejo, ne skrbi. Tudi če pri plesu kdaj pa kdaj storiš kakšno napako, se ne sekiraj. Potrudiš se lahko le toliko, kolikor zmoreš. Bodi prijazen/-a do drugih, izboljšuj svoje plesno znanje in tudi plesne izkušnje bodo postajale vedno prijetnejše.

Plesalci so navadno prijetni ljudje. A tako kot vsepovsod lahko tudi na plesišču srečaš različne karakterje. Prej ali slej te bo kdo razjezil oziroma se vedel neprimerno. Lahko da boš priča kakšnemu gigantskemu egu, slabim namenom ali pa zelo neprijaznemu obnašanju. Tovrstne situacije so lahko zelo neprijetne, še posebej za začetnike. Na srečo pa so redke. Če se znajdeš sredi ene, se umiri in zaupaj svoji notranji moči.

Ključ do uživanja pri plesu je zavedanje cilja: uživati v plesu. Užitek je nalezljiv in zaželen. Ljudje si želijo biti ob ljudeh, ki uživajo. Bodi med njimi tudi ti. Ne pusti majhnim stvarem, da ti pokvarijo večer.

Če želiš uživati v plesu, moraš uživati v glasbi. Če nisi velik glasbeni navdušenec, pa glasbo vseeno spoštuj, ceni in skušaj razumeti. Razumevanje glasbe ti bo pomagalo pri razumevanju plesa.

Aktivne, družabne osebe so seveda v prednosti. Tudi če si po naravi bolj zadržan/-a, se potrudi in neguj proaktiven pristop k plesu. Če ti je pesem všeč in si želiš plesati ali če si želiš plesati z določeno osebo, ne oklevaj in jo povabi na ples. Spoprijatelji se z drugimi plesalci. Neverjetno je, koliko lahko dosežeš s preprostim nasmehom in pozdravom. Če samo pomisliš – na stotine posameznikov kar čaka, da postanejo tvoji prijatelji. Vse, kar moraš storiti, je da se malce potrudiš.

Povzeto po: Aria Nosratinia: Elements of Dance Etiquette in Beyond Dance Etiquette