Plesni bonton

Plesni bonton je nabor napotkov, ki nam pomagajo krmariti skozi družabni del plesa. A zakaj je pomemben? Ker je dobro vedeti, kako se obnašati v plesnih krogih in ali bo naša plesna izkušnja lepa in vesela ali pa slaba in nesrečna, torej ali bodo ljudje želeli plesati z nami, ali nas bodo pustili čakati ob robu plesišča.

Plesne skupnosti so navadno precej majhne, kar pripomore k upoštevanju bontona. Neobzirni posamezniki lahko sicer pravila nekaj časa kršijo, a kmalu se jih (običajno brez njihove vednosti) oprime slab sloves, ki se razve po celotni skupnosti, zaradi česar težko dobijo še kakšno povabilo na ples. Sloves obzirnega, prijaznega plesalca je tvoj največji adut.

S klikom na puščice spodaj se odpre vsebina.

Priprava na ples

Ples ima svojo kulturo. Obleko se prilagodi vrsti dogodka – bolj kot je dogodek svečan, bolj svečana je obleka. Po drugi strani pa na tečajih formalnost ni potrebna. Upoštevaj zdravo pamet ali sledi množici, v primeru predlaganega pravila oblačenja (dresscode), pa je odločitev toliko lažja.

Udobnost in varnost

Nosi oblačila, ki so prijetna za nošenje, tako zate kot za tvojega plesnega partnerja.

 • Ne glede na to, kako formalen je ples, vedno nosi plesne čevlje. Varnost gležnjev in kolen je med obrati na prvem mestu, zato se nam čevlji ne smejo lepiti na podlago. Navadni športni copati in čevlji s surovo gumo zato niso primerna izbira.
 • Pri oblačilih upoštevaj zdravo pamet – ni primerno prijemati prepotene gole kože, zato raje obleci majico ali srajco z rokavi in obleke, ki pokrijejo hrbet.
 • Odsvetujejo se veliki modni dodatki (prstani, ure, broške, ogrlice …), saj se lahko z njimi zapletemo v obleko soplesalca ali pa ga na drugačen način poškodujemo (praske, modrice…)
 • Plesalci – če nimate druge možnosti za nošenje ključev in drobiža, jih pospravite v levi žep hlač, saj je tako manj možnosti, da poškodujete soplesalko.
 • Plesalke – lasje naj bodo speti, da ne pride do zapletanja las ali udarcev soplesalca z lasmi 😛

Osebna higiena

Ples je športna aktivnost, kjer sta 2 osebi zelo blizu, zato pojdi pred plesom pod tuš in uporabi dezodorant, umij si zobe in uporabi ustno vodico ali mentolov bombon in se izogibaj hrani, ki pušča močan vonj (npr. česen). Enako velja za cigarete – vonj po cigaretah je lahko precej neprijeten, ne samo v sapi, ampak tudi na oblačilih.

Med plesom redno preverjaj in skrbi za higieno ter po potrebi zamenjaj oblačila. Dobro je, da na ples vzameš tudi kakšno brisačko ali osvežilne robčke in dezodorant.

Zdravje je na prvem mestu!!! Nikar ne pridi na ples prehlajen ali hujše bolan, saj lahko preneseš bolezen naprej.

Povabilo na ples

V preteklosti je veljalo, da mora plesalec pristopiti do plesalke in jo prositi za ples, dandanes pa temu ni več tako. Plesalka lahko torej brez zadržka plesalca povabi na ples, celo v formalnih okoliščinah.

Če je plesalka, s katero želiš plesati, obkrožena s skupino ljudi, ji s pogledom jasno pokaži, da želiš plesati prav z njo. Če do skupine pristopiš neodločno, tvoja plesalka morda ne bo razumela, ali je vabilo namenjeno njej ali eni od plesalk v njeni bližini – slednje pa so lahko užaljene, ker ne bodo izbrane.

Enako velja za plesalke – neprijetnim trenutkom se izognite z odločnostjo in jasnim očesnim kontaktom, s čimer izbranemu plesalcu jasno pokažete, da želite plesati.

Kaj pa storiti, če je oseba, s katero želiš plesati, ravno sredi pogovora? Je sprejemljivo prekiniti pogovor s povabilom na ples? Nekateri menijo, da prisotnost na plesnem dogodku že sama po sebi kaže željo po plesu, spet drugi pa so mnenja, da je nevljudno nekoga zmotiti sredi pogovora. Najbolje je torej, da dobro preceniš, ali je oseba pripravljena na ples in si želi plesati, potrebno je torej oceniti situacijo. Če osebo dobro poznaš in si prepričan/-a, da je ne bi motilo, če jo zmotiš sredi pogovora, jo lahko seveda takoj povabiš na ples. Morda je najlaže, če do osebe počasi pristopiš: če te namerno ne opazi, trenutek ni najbolj primeren, zato tokrat raje izberi drugega plesnega partnerja.

Vedno uporabljaj zdravo pamet in ne pozabi na lepo vedenje. Če nekdo sedi zelo blizu svojega plesnega partnerja, s katerim si tiho izmenjuje besede, verjetno ni najboljši čas, da to osebo povabiš na ples. Sedaj pa si predstavljaj drugačen scenarij: tvoj želeni plesni partner stoji ob plesišču in je videti zelo zdolgočaseno, medtem ko mu neka oseba naklada o vremenu v Zgornji Kungoti. Tokrat se lahko počasi približaš. Ko z izbranim plesnim partnerjem vzpostaviš očesni stik, se nasmehni in reci: »Si za ples?« To običajno zadošča. Če ne, potem je bolje, da osebo pustiš uživati v vremenskih vzorcih Zgornje Kungote.

Včasih se zgodi, da dve osebi hkrati povabita nekoga na ples. V tem primeru je primerno, da povabljena oseba sprejme povabilo ene od teh dveh oseb, naslednji ples pa odpleše z drugo.

Katere besede uporabiti pri povabilu na ples?

Obstaja nekaj tradicionalnih fraz, ki jih najdeš v spodnjih vrsticah. Vsekakor pa se lahko domisliš svojega lastnega povabila, ki ga lahko pospremiš tudi s prijazno kretnjo in nasmehom.

 • »Si za ples?«
 • »Te lahko prosim za ples?»
 • »Greš plesat?«
 • »Greva plesat?«

Koga vprašati za ples?

Če vsak posameznik cel večer pleše samo z enim ali dvema plesnima partnerjema, ogroža socialno dinamika plesa. Zato plesni bonton priporoča ples z več različnimi plesnimi partnerji, saj se tako zagotovi raznolikost na plesišču in ima vsak posameznik možnost zaplesati. Prav tako obstaja pravilo plesnega bontona, ki narekuje, da z istim plesnim partnerjem ni primerno plesati več kot 2 zaporedna plesa.

Kršitev tega pravila je na primer, da nekdo pleše cel večer z eno in isto osebo. S prihodom na družaben plesni dogodek namreč pokažeš, da si želiš plesati tudi z drugimi – saj je vendar družabni dogodek. Nekateri se tega pravila držijo tako, da prvi in zadnji ples odplešejo s svojim spremljevalcem oz. spremljevalko, ostale pa z drugimi plesnimi partnerji.

Običajno si ljudje želimo plesati s tistimi osebami, ki so na enaki stopnji plesnega znanja, vendar je zelo priporočljivo, da poskusiš plesati s plesalci vseh stopenj. Plesni bonton neodobrava plesanja samo z najboljšimi plesalci, prav tako se od boljših plesalk in plesalcev pričakuje, da plešejo tudi z začetniki. To pripomore k družabni dinamiki plesa, boljši plesalec pa se navadi prilagoditi svoje plesne figure manj izkušenemu plesnemu partnerju.

Žal obstajajo plesalci in plesalke, ki se imajo za predobre, da bi plesali z začetniki, ki ne morejo slediti njihovim zahtevnim figuram. Pogosto pa žal ti »dobri plesalci« niso tako dobri, kot mislijo. Dobre plesne partnerje potrebujejo zato, ker lahko le ti kompenzirajo njihove napake, slabo tehniko in druge pomanjkljivosti. Resnično dobri plesalci ples z začetniki vidijo kot izziv in v njem uživajo. Ob resnično dobrih plesalcih boš izgledal-a super, tudi če si šele pred kratkim začel-a plesati.

Dober način, da si povečaš krog plesnih poznanstev, je ta, da na ples vabiš začetnike. Tako izpopolniš svoje znanje vodenja/sledenja, hkrati pa je to dobra naložba, ki se ti bo povrnila, saj začetniki ne ostanejo dolgo začetniki. Na ples z začetnikom oziroma začetnico ne glej kot na dejanje iz usmiljenja, saj pravzaprav sam/-a sebi delaš uslugo.

Pri vabljenju boljših plesalcev na ples uporabljaj zdravo pamet. Če bi vsi na ples vabili le boljše plesalce, plesa pravzaprav sploh ne bi bilo. Plesalci so prijazni in vljudni, zato boljši plesalci, s katerimi želiš plesati, morda sprva ne bodo zavrnili plesa, a če jih nenehno loviš, se te bodo začeli izogibati. Morda ti bo v pomoč naslednje pravilo: Kolikokrat nekoga povabiš na ples naj bo obratno sorazmerno z njegovim oz. njenim nivojem plesnega znanja. Če je nekdo bolj izkušen v plesu kot ti, ga na ples povabi le občasno (seveda pa lahko vedno sprejmeš njegovo povabilo). Če je nekdo na istem nivoju kot ti ali pa ima manj plesnega znanja, pa ga pogosteje povabi na ples.

Zavrnitev povabila na ples

Vedno je neprijetno, če oseba zavrne povabilo na ples, še posebej za začetnike in bolj plahe plesalce, ki jih lahko zavrnitev odvrne od nadaljnjega plesa. Plesni bonton narekuje, da ni primerno zavrniti povabila na ples. Izgovor, da si želiš plesati z nekom drugim, vsekakor ni dober razlog.

Ples lahko upravičeno zavrneš v naslednjih primerih:

 • če plesa ne poznaš in ga res ne znaš plesati,
 • si moraš odpočiti,
 • si trenutni ples obljubil-a drugi osebi.

Zadnji izgovor naj ti ne pride v navado. Če že moraš povabilo na ta ples zavrniti, je lepo, če v zameno ponudiš naslednji ples: »Hvala za povabilo, ampak moram si odpočiti. Bi plesala malce kasneje?« Seveda pa ne pozabi – če zavrneš ples, počakaj, da se pesem konča, preden se spet odpraviš na plesišče. Zelo nevljudno in celo žaljivo je, če nekoga zavrneš, nato pa odplešeš z drugim. Če te nekdo na ples povabi preden uspeš sam/-a na ples povabiti želenega plesnega partnerja, ga ne zavrni – prvo povabilo velja.

Ali lahko ples zavrneš še v kakšnem drugem primeru? Da, vsekakor lahko zavrneš povabilo osebe, ki se do tebe obnaša žaljivo ali nespodobno ali ogroža tvojo varnost (npr. se zaletava v druge plesalce). Tako osebo lahko vljudno a odločno zavrneš s preprostim »Ne, hvala« brez dodatnih pojasnil in razlogov. Vendar pazi na diskretnost in ne bodi žaljiv-a.

Kako sprejeti zavrnitev?

Ko nekdo zavrne tvoje povabilo na ples, se ne sekiraj. Zavedati se moraš, da družabni plesni dogodki običajno trajajo več ur in da le izjemno redki plesalci lahko neprestano plešejo. Vsak si mora vsake toliko odpočiti, zaradi česar mora verjetno vmes zavrniti nekaj povabil. Naj te nekaj zavrnitev ne odvrne od plesa!

Če pa te plesalci kar naprej zavračajo, je morda dobro, da premisliš o svojem načinu obnašanja in preveriš, ali se res držiš plesnega bontona.

Vedenje na plesišču

Prihod na plesišče

Če se na plesišče odpraviš po tem, ko se je pesem že začela in plesišče ni več prazno, se med plesalce vključi previdno in poskrbi, da jih ne oviraš, jim ne zapreš poti in da se izogneš trčenju. Mesto na plesišču si izberi tam, kjer je še dovolj prostora.

Plesna smer

Veliko plesov poteka v nasprotni smeri urinega kazalca, ki ji pravimo plesna smer. To velja za plese, kot so angleški valček, fokstrot, tango, quickstep, dunajski valček, polka in tustep. Latinski plesi in zvrsti svinga pa se plešejo bolj ali manj na mestu oziroma nimajo določene plesne smeri. Včasih je mogoče na isto pesem plesati več različnih plesov (npr. fokstrot in sving). V tem primeru plesalci svinga zavzamejo sredino plesišča, plesalci fokstrota pa plešejo v plesni smeri po zunanjem krogu plesišča.

Linijska salsa – ponavadi so vsi pari obrnjeni v isto smer, da ne pride do pohojanja.

Konec plesa

Ko se ples zaključi in še preden se s plesnim partnerjem razideta, se partnerju zahvali. Prav je tudi, da se ti plesni partner zahvali nazaj.

Če si užival/-a v plesu, izrazi svoje navdušenje. Pohvali plesnega partnerja in ne bodi skromen/-a, tudi če ni ravno najboljši plesalec/plesalka. Skušaj biti natančen/-a: »Res mi je bil všeč tisti dvojni obrat, super si ga odvodil/izvedla.« Če ti je bil ples tako všeč, da si želiš z istim plesnim partnerjem plesati ponovno, mu ob koncu plesa predlagaj: »Tole nama je šlo pa res dobro! Greš še en ples malo pozneje?« Toda pazi: plesni bonton kršiš, če z istim plesnim partnerjem odplešeš več kot dva plesa oziroma se vnaprej dogovoriš za več plesov.

Odhod s plesišča

Ko gre pesem h koncu, zapusti plesišče kar se da hitro in elegantno. Po tradiciji naj bi plesalec podal plesalki roko in jo odpeljal nazaj do njenega stola. Čeprav gre za zastarelo tradicijo, plesu doda prijeten zaključek, a je lahko nepraktična na zelo polnih plesiščih. V vsakem primeru plesnega partnerja ne zadržuj po nepotrebnem, saj si morda želi plesati še s kom drugim.

Dostop na plesišče

Nekatera prizorišča imajo omejen dostop na plesišče (na primer le z ene ali dveh strani). Vsi plesalci in drugi obiskovalci morajo zato poskrbeti, da ne ovirajo dostopa na plesišče, zato se ne ustavi takoj, ko prideš s plesnega poda, in pogovor raje nadaljuj ob mizi oziroma nekje, kjer nikogar ne oviraš.

Deljenje plesišča z drugimi plesalci

Odgovorna uporaba plesišča pomeni, da s svojim gibanjem po plesišču ne oviraš drugih plesalcev. Pri nekaterih figurah je potreben trenuten premik izven plesne smeri – te izvajaj previdno in le, če ni nevarnosti trčenja. Ne pleši preblizu drugih plesalcev, posebej začetnikov. Če se približaš natrpanemu delu plesišča, izberi takšne figure, s katerimi lahko odplešeš na bolj prost del plesišča. Morda se sliši težko, a z vajo ti bo hitro prišlo v kri.

Deljenje plesišča pomeni tudi, da moraš plesišče vsake toliko časa zapustiti. Če je na plesišču preveč plesalcev, bo obziren plesalec po nekaj plesih odšel s plesišča in si privoščil počitek. To storiš tudi, če ni enako število plesalcev in plesalk, saj bi drugače pri vsaki pesmi nekaj oseb ostalo brez plesnega partnerja. Če ni dovolj plesnih partnerjev, je torej primerno, da se vsake toliko časa umakneš – tako vsak dobi priložnost za ples. Pomembno je tudi, da hitrost plesa prilagodiš drugim.

Akrobacije in koreografija

Akrobacije morda res izgledajo »kul«, a zahtevajo izjemno znanje, ki ti ga lahko podajo le izkušeni plesni učitelji, vsekakor pa ne sodijo na družabno plesišče. Kar nekaj plesalcev je že utrpelo poškodbe med izvajanjem akrobacij oz. so jih prizadejali plesalcem v bližini. Leta 1996 je plesalec svinga celo umrl. Zato ne zanemari nevarnosti akrobacij in se jim raje izogibaj. Enako velja za razne druge mete, dvige in spuste ter figure, ki zahtevajo veliko prostora.

»Nihče-ni-kriv«

Plesnega partnerja nikoli ne krivi za napake pri izvajanju figur. Ne glede na to, kdo je kriv za napako, se oba le nasmehnita in plešita dalje. Še posebej to velja za boljšega plesalca, ki nosi večjo odgovornost. Lepo je tudi, če plesalec prevzame krivdo nase. A hkrati pazi, da ne pretiravaš z opravičili – za njih med plesom sploh ni časa, pa tudi tvoj plesni partner se lahko zaradi tega počuti precej neprijetno. Najbolje, da storiš takole: ko se zgodi kakšna napaka, najprej preveri, ali je tvoj plesni partner to sploh opazil. Če ni, je bolje, da tega niti ne omenjaš. Če je, pa se le nasmehni in šepni »oprosti« ter pleši naprej, ne glede na to, čigava je krivda.

Učenje na plesišču

Obstajata dve vrsti učenja in pravil obnašanja.

Neželeno dajanje napotkov

Neželeno dajanje napotkov na plesišču je ena najpogostejših kršitev plesnega bontona. Pogosto jo opazimo, ko se eden od plesalcev sredi plesa ustavi in popravlja svojega plesnega partnerja ali mu daje navodila, kako odplesati figuro. Ironično to pogosto počnejo plesalci, ki nimajo veliko plesnega znanja oz. kompetenc za učenje plesa. Izkušeni plesalci plešejo na nivoju svojih plesnih partnerjev. Dobri plesalci vedo tudi, da plesišče na družabnih dogodkih ni kraj za učenje ali popravljaje drugih. Bolje je, da se osredotočiš na figure, ki jih tvoj plesni partner pozna in v katerih lahko oba uživata. Neželeno učenje oz. popravljanje je lahko ponižujoče in zbija užitek ob plesu.

Prošnja za učenje na plesišču

Tu ne gre nujno za kršitev bontona. Marsikateremu laska, če se se nekdo z njim posvetuje o kakšni figuri ali načinu plesa. Vendar malce pazljivosti pri tem ne škodi. Predstavljaj si naslednji scenarij: vljuden plesalec je navdušen, ko DJ zavrti njegovo najljubšo pesem, in najbližjo (nepoznano) plesalko hitro povabi na ples, saj si res zelo želi plesati. Ona pa odvrne: »Tega plesa še nikoli nisem plesala. Mi lahko malo pokažeš?«

Vsekakor je vprašljivo, koliko se lahko nekdo dejansko nauči takole iz nule v 3 minutah, kolikor povprečno traja ena pesem, a to ni bistvo. Bistvo je v tem, da plesalec resnično želi plesati na to pesem. Iz tega razloga si verjetno ne želi celotne pesmi preživeti tako, da plesalko uči plesne korake, a plesalka mu v tem primeru ni pustila nobenega dobrega izhoda. Plesalec je namreč tisti, ki je plesalko povabil na ples, hkrati pa plesalka ne zna niti osnovnih korakov, zato se plesalec ne more poslužiti predloga »Saj lahko pleševa le osnove«.

Seveda pa ni zmeraj tako grozno. Drug od drugega se lahko marsikaj naučimo med plesom, če upoštevamo nekaj preprostih navodil:

 • Ne reci »Nauči me«, ko te nekdo povabi na ples. Če je oseba bolj plaha, se bo počutila ujeto. Naslednjih nekaj minut bo sicer plesala s teboj, preostanek večera pa se te bo izogibala. Če ni plaha, te sicer ne bo učila, a se te bo nato vseeno cel večer izogibala kot kuge.
 • Dober pristop je naslednji: ko te nekdo prosi za ples, lahko rečeš: »Z veseljem, a ne poznam tega plesa.« S tem pokažeš, da si želiš plesati, a brez pritiska. Tisti, ki te je na ples povabil, te lahko odpelje na plesišče in ti pokaže nekaj osnovnih korakov ali pa tvoj odgovor sprejme kot zavrnitev in odvrne nekaj v smislu: »Oh, pa tako zabavno bi bilo, morda lahko pozneje zapleševa kak drug ples?«
 • Za pomoč pri plesnih korakih raje poprosi prijatelja ali nekoga, s katerim si že vsaj nekajkrat plesal/-a, kot pa nekoga, ki si ga pravkar spoznal/-a. Če ne drugega, ti lahko to služi kot dobra motivacija za spoznavanje drugih ljudi v plesni skupnosti.
 • Če želiš od nekoga dobiti kakšen napotek, počakaj, da si ta oseba privošči počitek. Takrat pristopi in ga prosi za nasvet.
Odnosi med plesalci

Je tvoj plesni partner užival v plesu s teboj?

Prilagajanje plesa znanju plesnega partnerja

Tvoj plesni partner ne bo imel vedno enakega plesnega znanja kot ti. Zato je pomembno, da bolj izkušeni plesalec plesne figure in način plesa prilagodi nivoju manj izkušenega plesnega partnerja. To velja posebej za moške, saj so moški tisti, ki vodijo: ko plešeš z novo plesalko, začni s preprostimi figurami in postopoma stopnjuj do zahtevnejših figur. Skupaj bosta našla nivo, pri katerem vama bo šlo najbolje. Zapomni si ga za naslednjič, ko boš plesal z isto osebo.

Enako velja za plesalke latinskoameriških plesov in svinga, čeprav v manjši meri. Dodatno sinkopiranje ali footwork, obrati itd. lahko manj izkušenega plesalca zmedejo ali celo prestrašijo. Bahave plesalke so sicer razmeroma redke, to pravilo večinoma kršijo plesalci, ki neizkušene plesalke vodijo v zapletene figure.

Upoštevanje želja plesnega partnerja

Družabni plesalci se potrudijo, da se njihovi plesni partnerji sprostijo in v plesu uživajo. Treba je imeti občutek za želje soplesalcev. Nekateri recimo ne marajo večkratnih zaporednih obratov ali tesne zaprte drže, medtem ko drugi v tem uživajo. Tega ni preveč težko ugotoviti, če pa si v dvomu, pa lahko vedno vprašaš.

Obnašanje

Bodi sproščena/-a, smej se in s plesnim partnerjem vzpostavi očesni stik. Na plesišču skušaj ustvariti prijetno in pozitivno vzdušje, tudi če nisi najbolje razpoložen/-a. Veliko plesalcev živi precej naporno življenje, ki zahteva krmarjenje med učenjem, delom, družino in drugimi obveznostmi. Naporen dan ni izgovor za neprimerno obnašanje na plesišču. In čeprav ne plešeš zmeraj le z najljubšimi plesnimi partnerji, se do vseh obnašaj toplo in spoštljivo.

Vendar pa pazi, da ne pretiravaš z izkazovanjem samozavesti in lastnega ega. Zdrava mera samozavesti pride prav, a najprivlačneje je, če jo kombiniraš še z enako dozo skromnosti. Naj ti plesne izkušnje in videz ne stopijo v glavo.

Razveseli svojega partnerja

Največja skrivnost uspeha pri družabnem plesu izhaja iz tega, da svojega plesnega partnerja razveseliš ali ga spraviš v dobro voljo. Če ti bo to uspelo, bo tvoja priljubljenost poskočila in nikoli ti ne bo primanjkovalo plesnih partnerjev.

Če se tega zavedaš, si že na dobri poti. Sedaj se moraš le še naučiti, kako. Upoštevaj naslednje:

Ne uporabljaj neudobnih in prenapornih figur: Nikakor ni zaželeno, da plesalec plesalki zvije roko, ko jo odvodi v obrat ali jo porine oziroma na silo potegne v želeno pozicijo. Če plesalka figure ne odpleše pravilno, je plesalec verjetno ni dobro odvodil. Vsako figuro zato raje najprej dobro zvadi na tečaju in jo na plesišču uporabi šele, ko jo res obvladaš. Če plesalec pravilno odvodi plesalko, a plesalka kljub temu ne zna odplesati figure, je krivda plesalčeva, saj je uporabil figuro, ki je za plesalko pretežka.

Vodi lahko le eden: Plesalke, pustite plesalcem, da vodijo, tudi če niste najboljše v sledenju. Ne prevzemajte vodenja – s tem lahko plesalca žalite in zanemarjate njegov prispevek h plesu.

Varuj svojega plesnega partnerja: Plesalec mora obvladati gibanje po plesišču, predvidevati premike drugih plesalcev in figure izbirati tako, da plesalko odvodi na prazne dele plesišča in prepreči trčenje z drugimi pari. Če se kljub temu zelo približa drugemu plesnemu paru, plesalko potegne k sebi in se obrne s hrbtom proti drugemu paru, da jo zaščiti. Tudi plesalka med plesom skrbi za varnost svojega plesalca in spremlja dogajanje za njegovim hrbtom. Trk prepreči tako, da plesalca posvari z rahlim stiskom za ramo ali roko.

Zabavaj svojega partnerja: Na plesu si zato, da uživaš, hkrati pa zabavaš še svojega plesnega partnerja. Poskrbi torej, da mu bo udobno, pleši na nivoju, ki je prijeten za oba, in pokaži svoj smisel za humor. Če si na tečaju ali pri vadbi perfekcionist/-ka, se temu na družabnem plesišču izogni. Priznaj lastne napake, a o njih ne premišljuj preveč. Razigranost in veselost se vsekakor izplačata: poglej svojega plesnega partnerja in se mu nasmehni. Ne osredotočaj se nase, ampak nanj.

Tvoj partner naj se počuti cenjenega: Najbolj priljubljeni so tisti plesalci, ki svojemu plesnemu partnerju pokažejo, da uživajo v njegovi družbi, četudi ne spadajo med najbolj izkušene plesalce. Večina ljudi raje ne pleše z osebo, ki ob plesu deluje zdolgočaseno, tudi če ima odlično plesno znanje.

Ne bodi nadležen/-a: Kar je morda sprejemljivo v vsakdanjih situacijah, ni nujno sprejemljivo na plesišču, ko sta dve osebi blizu skupaj – zato se med plesom izogibaj npr. mrmranju ob pesmi, glasnemu štetju korakov ali žvečenju žvečilnega gumija.

Vsekakor pa je glavno pravilo naslednje: Srečen/-a si, ko je srečen tvoj partner.

Lastnosti priljubljenega plesalca

Če si osvojil/-a že vse zgornje korake, si sedaj že obziren/-a plesalec/-ka in svojega plesnega partnerja vedno postaviš na prvo mesto.

A kar nekaj časa traja, da si ustvariš dober sloves. Toda kako izgledati priljubljen/-a na prvi pogled? Če se ob začetku pesmi ozreš po plesišču, lahko opaziš, da se ljudje sprehajajo okrog, si ogledujejo množico in iščejo naslednjega plesnega partnerja. Vendar vsak ne pozna svojega potencialnega plesnega partnerja, kaj torej iščejo? Naj ti namignemo:

Dobri plesalci so zaželeni: To je najučinkovitejši način, da postaneš priljubljen/-a v plesnih krogih. Ne glede na vse ostalo, so dobri plesalci in plesalke vedno zaželeni. To naj ti bo spodbuda, da izboljšaš svoje plesno znanje. Ni ti treba znati tisoč figur, izboljšaj raje tehniko in vodenje/sledenje. Vadi, vadi in še enkrat vadi! In nato vadi še malo.

Plesalci iščejo plesalce: Plesalci na ples največkrat povabijo tiste, ki jih pogosto opazijo na plesišču, šele nato se namenijo k tistim, ki večji del plesa presedijo. Morda je razlog za to občutek ali prepričanje, da je nekdo, ki ga pogosto vidimo na plesišču, prijeten plesalec oziroma oseba, ki povabila na ples običajno ne zavrne. Kakorkoli, če te pogosto vidijo na plesišču, te bodo verjetno raje vabili na ples. Zato se podaj na plesišče takoj po prihodu na plesni dogodek.

Pogled na plesne čevlje: Plesalci iščejo plesalce, a kako opaziti plesalca (razen med dejanskim plesom)? Odgovor se glasi: po plesnih čevljih! Na plesnem dogodku, kjer se ljudje ne poznajo, lahko opaziš, da izkušeni plesalci s pogledom preletijo množico ljudi – a ne obrazov in postav, temveč plesne čevlje! Ko investiraš v par plesnih čevljev, pokažeš navdušenje za ples. Tega se plesalci zavedajo: plesni čevlji lahko pripomorejo k temu, da te bodo večkrat povabili k plesu.

Plesalci iščejo tiste, ki rečejo »ja«: Nikoli ni prijetno, če oseba zavrne tvoje povabilo na ples. Pa še čas izgubiš, saj je med posameznimi pesmimi le nekaj sekund premora, in če te zavrnejo večkrat zapored, lahko to pesem le še presediš. A tudi če ti zavračaš povabila na ples, izgledaš strog/-a ali prezahteven/-a, se lahko zgodi, da drugi ne bodo kar hiteli k tebi in te vabili na ples, kar nas pripelje k naslednji točki:

Vnema, želja po plesu: Stoj blizu plesišča, opazuj plešoče, gibaj se v ritmu glasbe. Smej se. Ljudi boš pritegnil/-a, če se jim bo zdelo, da imaš voljo do plesa. Še bolje: ne čakaj na povabilo, ampak kar prosi nekoga za ples! Kaj je najhujše, kar te lahko doleti? Če nekdo zavrne tvoje povabilo, nič zato: si vsaj pokazal/-a svojo željo po plesu!

Pokaži svoj smisel za humor in bodi prijazen/-a: Bodi prijazen/-a do svojega plesnega partnerja, ki je bil vsekakor prijazen do tebe, da te je povabil na ples oziroma se odzval tvojemu povabilu, zato mu povrni z lepim vedenjem. Ne pozabi – oba plešeta zato, da se zabavata, torej uživajta in pustita slabo voljo pred vrati! In kar je najpomembneje – ne pozabi na smeh!

Fizična privlačnost: To je eden od dejavnikov, ki ga ne moremo ravno nadzirati, priznamo pa lahko, da imajo (kot povsod drugje) tudi pri plesu vizualno privlačni ljudje pač prednost. Plesalci še posebej radi gravitirajo okoli lepih plesalk. A tudi plesalke (četudi se včasih pritožujejo nad moško plitkostjo) se večinoma ne vedejo nič drugače.

Vsi seveda nismo obdarjeni z videzom hollywoodskih zvezd, a nič zato. Čeprav videz marsikomu pomaga dobiti prvi ples, pa se na dolgi rok vseeno raje odločamo za tiste, pri katerih nas pritegnejo osebnost, smisel za humor in seveda dobro plesno znanje (vsaj na plesišču).

Plesna skupnost

Večino rednih plesalcev, ki sestavljajo lokalno plesno skupnost, boš spoznal/-a že zelo kmalu. Plesne skupnosti so namreč precej majhne, so kot nekakšne družine, njihovi člani pa so kot družinski člani. Prijateljstva se spletajo in razpletajo, a družina ostane. Zato je nega družinskih odnosov ključna: le redki izberejo nove starše, brate ali sestre. Ko se odnos znotraj družine pokvari, ima dolgoročen in boleč učinek. Splača se vzdrževati dobre odnose v plesni skupnosti, saj boš, dokler hodiš plesat na iste lokacije, vedno srečeval/-a ene in iste ljudi – nerodne situacije pa bodo ostale … no … nerodne.

A neprijetnim situacijam se lahko enostavno izogneš, sploh zato, ker so plesalci v večini sproščeni in prijetni ljudje. Skušaj le z vsemi obdržati prijeten odnos, kar pa niti ni težko, saj ti že sam ples pobere dosti časa in skorajda ni časa za karkoli drugega. Upoštevati moraš le osnove olike.

Vseeno pa poznamo nekaj situacij, ki lahko predstavljajo težave. Ena od teh situacij se tiče plesnega bontona. V teoriji se vsi strinjajo z njim, a v praksi ga ne upoštevajo vedno. Če opaziš nekoga, ki krši pravila plesnega bontona, te lahko grozno zamika, da bi mu povedal/-a, kar mu gre, ali ga vsaj nežno opozoril/-a na napako. A nikar se ne vdaj tej skušnjavi!

Zelo težko, če ne celo nemogoče, je spreminjati ljudi. Le redki imajo tisto čarobno kombinacijo tankočutnosti, sposobnosti opazovanja, razumevanja in karizme, da lahko pomembno vplivajo na obnašanje drugih. Če boš nekoga ošteval/-a, se mu boš verjetno le zameril/-a, in ne boš dosegel/-a ničesar. Pa še drugi bodo mislili, da kar naprej vtikaš nos v tuje zadeve. Izjema je le v primeru, ko gre za tvojega dobrega prijatelja, ki mu želiš pomagati. Vendar tudi njega ne opozarjaj kar pred vsemi, ampak raje takrat, ko sta sama. V splošnem pa si zapomni: Plesni bonton? Ja! Plesna policija? Nikakor ne!

Mar to pomeni, da se tisti, ki plesnega bontona ne spoštujejo, izmažejo kar brez posledic? Pravzaprav ne. Plesni bonton namreč deluje po čudovitem mehanizmu samouveljavljanja. Stalni kršitelji postanejo vedno bolj nezaželeni plesni partnerji – in težava se reši kar sama.

V nekaterih primerih pa je potreben direktnejši pristop, posebej kadar se zaradi kršenja bontona drugi počutijo neprijetno ali so celo ogroženi. Vendar mora takrat posredovati neka bolj uradna oseba, na primer moderator ali DJ, ne pa kdo izmed plesalcev. Takrat je zelo pomembno, da se pravila jasno navedejo in veljajo za vse. Tvoje posredovanje se zaključi takrat, ko moderatorja ali DJ-ja opozoriš na težavo, nikar ne skušaj posredovati kako drugače.

Dobro je tudi, da se izogibaš prežvečenim in nerešljivim debatam, naj bodo povezane s plesom ali ne. Res nima smisla na primer, da se pogovarjaš o tem, ali je boljši sving ali jive, salsa ali kizomba itd. To so vprašanja okusa. Ljudje vedo, kaj jim odgovarja, in si ne bodo premislili, tudi če jim dve uri soliš pamet. Uživaj v družbi plesnih prijateljev in jih ne ponižuj.

Fenomen, ki smo mu lahko včasih priča na družabnih plesnih večerih, so plesne klike, torej skupine nekaj posameznikov, ki plešejo le med seboj in posredno ali neposredno odvračajo druge, da bi jih povabili na ples. Če opaziš takšno skupino, žal ne moreš kaj dosti storiti. Če pa si tudi ti del nje, pa si naredi uslugo in ne bodi zapet-/a! Sprosti se in pleši tudi z drugimi.

Plesni partnerji

Naučili smo se že, da se ne smemo kar naprej vrteti okoli istega plesnega partnerja. Z vsakim odplešemo le največ 2 plesa zapored. Za to obstaja dober razlog, saj lahko na ta način plešemo z vsemi in izboljšamo svoje plesno znanje.

Ples z različnimi plesnimi partnerji je temelj družabnega plesa in velja za vse, tudi za plesalce v intimnih razmerjih. Če dve osebi plešeta le druga z drugo (ne glede na to, ali sta tudi zasebno par ali ne), rušita strukturo družabnega plesa.

Pari, ki ne želijo plesati tudi z drugimi, pogosto tako ravnajo iz strahu in zadržkov: bojijo se, da bi ples z drugimi ogrozil razmerje ali pa se počutijo nesigurne, če njihov partner pleše s kom drugim. Ti negativni občutki so neutemeljeni in se rodijo iz popolnoma napačnih predstav o družabnem plesu. Prošnja za ples ali odziv na povabilo ti po koncu pesmi, torej po koncu tistih 3 do 5 minut, ne nalaga nobene obveze. Na to lahko gledaš kot na kratek klepet z neznano osebo na koktajl zabavi, preden se vključiš v naslednji pogovor. Če greš na ples, a želiš plesati le z enim partnerjem, je tako dolgočasno in nesmiselno, kot če greš na zabavo in ne govoriš z nikomer. Več o tem si lahko prebereš v poglavju Ples in uh, ta ljubezen.

Kako pa boljše plesalce oz. plesalke pripraviš do tega, da plešejo s teboj? Pokaži obzirnost, toplino, uživaj v glasbi in vzdušju in izboljšuj svoje plesno znanje.

Da zaključimo glede stalnih plesnih partnerjev: imeti ali ne imeti stalnega plesnega partnerja? To je odvisno od različnih dejavnikov. Očitna prednost plesnega partnerstva je ta, da imaš nekoga, s katerim lahko hodiš na tečaje in vadiš, in nekoga, s katerim lahko hodiš ven plesat, sploh nekam, kamor plesalci navadno ne zahajajo. A vendar plesna partnerstva predstavljajo svojevrsten izziv in lahko zakomplicirajo druge dele tvojega življenja. Plesno partnerstvo je zelo poseben odnos z občutljivim ravnovesjem, ki ga je zelo pomembno vzdrževati. Interakcija plesnih partnerstev s tvojim osebnim in ljubezenskim življenjem je nekaj, o čemer moraš dobro premisliti.

Seveda je veliko argumentov za in proti, če držijo, pa je odvisno od vsakega posameznika. Kot v vsakem razmerju so tudi v plesnem partnerstvu potrebni pozornost, previdnost ter vložek časa in truda. Preden se odločiš za plesno partnerstvo, bodi prepričan/-a, da si pripravljen/-a vanj tudi vlagati.

Ne glede na vse pa se na družabnem plesnem večeru ne moreš cel večer oklepati istega plesnega partnerja. Na družabnem plesnem dogodku vsi plešejo z vsemi, razen seveda prvega in zadnjega plesa, ki ga lahko posvetiš komurkoli hočeš.

Ples in ljubezen

Ples je že po naravi romantična aktivnost. Vključuje glasbo in bližino osebe (običajno) nasprotnega spola. Za večino od nas je to dvoje pomemben del mikavnosti plesa. Le kje drugje še imamo priložnost, da se po nekaj sekundah že znajdemo v objemu s privlačnim neznancem? Vendar pa lahko povezava plesa in romantike privede tudi do nesporazumov in nezadovoljstva.

Temu se lahko v veliki meri izogneš z upoštevanjem osnov družabnega plesa. Družabni ples je, kot že ime pove, družaben. In kot smo že omenili, je ples kot kratek klepet na koktajl zabavi, preden se vključiš v naslednji pogovor. Vsak od teh kratkih klepetov je lahko zabaven, vnet, strokoven, eleganten ali provokativen, a kakorkoli že, navsezadnje je vseeno le kratek klepet, v katerem lahko uživaš, a ne pomeni in ne zahteva nobenih obvez.

Enako velja za družabni ples: vsak ples je kratko in prijetno družabno srečanje. Začetniki to včasih težko razumejo, a povabilo na ples ne pomeni nujno osebnega interesa, tudi če gre za strasten ali provokativen ples.

Ples sestavljajo zabava, fantazija, domišljija. Z njim pogosto pripovedujemo zgodbo: dostojanstveni valček, čutni tango, aristokratsko plemeniti fokstrot in zabavno razpoloženi sving. Posamezen ples je lahko videti zdaj elegantno, zdaj seksi, nato mogočno in provokativno, a gre le za igro vlog. Temu ustrezno je družabni plesni dogodek varen pristan, kjer se lahko te igre igramo in zraven zabavamo, na dejanja na plesišču pa ne gledamo z resnimi (in konservativnejšimi) očmi zunanjega sveta.

Razumevanje plesa in dobro vzdušje v plesni skupnosti omogoča tovrstno zabavo. Družimo se, uživamo v plesu, a naše plesne aktivnosti ne pomenijo nič več od plesa. Lahko se sicer zgodi, da se med dvema plesalcema razvije romanca, a če je tvoj plesni partner prijazen do tebe in uživa v plesu s teboj, še ne pomeni, da ga zanimaš na romantičen način. Zato ne sklepaj prehitro.

Tudi pari, ki so v intimnem razmerju, morajo razumeti, da je ples le igra vlog. Kar se dogaja na plesišču, ni enako kot v resničnem življenju. Vsak od njiju lahko brez skrbi pleše tudi z drugimi, če se zaveda bistva družabnega plesa. Tako si lahko pari prihranijo bolečino in trpljenje ter zgradijo trdnejši odnos.

Kljub dejstvu, da sta velik del plesa domišljija in igra vlog, in da večina plesalcev ločuje med ljubezenskim in plesnim delom življenja, seveda ni nič narobe, če v plesni skupnosti najdeš ljubezen. Če je to tvoj namen, vso srečo! A ne pozabi se se ob tem tudi zabavati in učiti plesa.

In ne pozabi: Ples je sreča

Ko vse napotke že dobro poznaš, je tvoja sreča pri družabnem plesu odvisna bolj ali manj le še od tebe. Če si odločen/-a, da boš na plesu užival/-a in imela pozitiven odnos, si na dobri poti do prijetnih plesnih izkušenj.

Prva sestavina dobrega odnosa je smisel za humor. Vse, kar se ti zgodi, sprejmi mirno. Če ne dobiš veliko povabil na ples ali pa te nekajkrat zavrnejo, ne skrbi. Tudi če pri plesu kdaj pa kdaj storiš kakšno napako, se ne sekiraj. Potrudiš se lahko le toliko, kolikor zmoreš. Bodi prijazen/-a do drugih, izboljšuj svoje plesno znanje in tudi plesne izkušnje bodo postajale vedno prijetnejše.

Plesalci so navadno prijetni ljudje. A tako kot vsepovsod lahko tudi na plesišču srečaš različne karakterje. Prej ali slej te bo kdo razjezil oziroma se vedel neprimerno. Lahko da boš priča kakšnemu gigantskemu egu, slabim namenom ali pa zelo neprijaznemu obnašanju. Tovrstne situacije so lahko zelo neprijetne, še posebej za začetnike. Na srečo pa so redke. Če se znajdeš sredi ene, se umiri in zaupaj svoji notranji moči.

Ključ do uživanja pri plesu je zavedanje cilja: uživati v plesu. Užitek je nalezljiv in zaželen. Ljudje si želijo biti ob ljudeh, ki uživajo. Bodi med njimi tudi ti. Ne pusti majhnim stvarem, da ti pokvarijo večer.

Če želiš uživati v plesu, moraš uživati v glasbi. Če nisi velik glasbeni navdušenec, pa glasbo vseeno spoštuj, ceni in skušaj razumeti. Razumevanje glasbe ti bo pomagalo pri razumevanju plesa.

Aktivne, družabne osebe so seveda v prednosti. Tudi če si po naravi bolj zadržan/-a, se potrudi in neguj proaktiven pristop k plesu. Če ti je pesem všeč in si želiš plesati ali če si želiš plesati z določeno osebo, ne oklevaj in jo povabi na ples. Spoprijatelji se z drugimi plesalci. Neverjetno je, koliko lahko dosežeš s preprostim nasmehom in pozdravom. Če samo pomisliš – na stotine posameznikov kar čaka, da postanejo tvoji prijatelji. Vse, kar moraš storiti, je da se malce potrudiš.

Zapomni si torej:

 • Plesni bonton naj ti bo v pomoč, da se boš na plesu zabaval-a in da se bodo s teboj zabavali tudi vsi ostali, zato ga skušaj upoštevati.
 • Tvoja oblačila in modni dodatki naj bodo udobni in varni ter naj izražajo kulturo in nivo formalnosti plesne družbe. Ne pozabi na plesne čevlje.
 • Današnji začetniki so jutrišnji profesionalci, zato bodi prijazen/-a do njih in pleši tudi z njimi.
 • Ne zavrni povabila na ples, razen, če imaš res dober razlog. Če ga že moraš zavrniti, potem te pesmi ne odpleši z nikomer drugim.
 • Če plešeš ples, ki se pleše pretežno na mestu, se drži sredine plesišča. Če plešeš v plesni smeri, pa ostani na zunanjem krogu plesišča.
 • Izogibaj se plesnim figuram, ki jih tvoj partner ne pozna. Prilagodi se njegovemu nivoju.
 • Smej se, bodi prijazen/-a in obziren/-a.
 • Svojega plesnega partnerja nikoli ne krivi za napake na plesišču. Sploh, če želiš, da še kdaj zapleše s tabo.
 • Na plesišču ni neželenega učenja! Če boš plesnemu partnerju kar tako delil-a napotke, obstaja verjetnost, da se bo počutil ponižanega in v prihodnje ne bo želel več plesati s tabo.
 • Ne osredotočaj se na enega plesnega partnerja. Pleši z vsemi in pusti vsem, da plešejo, s komerkoli želijo.
 • Bodi obziren/-a do drugih plesnih parov in vadi gibanje po plesišču. Ne zapiraj jim poti in ne izvajaj akrobacij, dvigov, spustov, in drugih zapletenih figur.

Konec koncev te nihče ne more osrečiti ali onesrečiti. To lahko storiš le ti. Ples pa ti lahko pri tem pomaga.

Povzeto po: Aria Nosratinia: Elements of Dance Etiquette in Beyond Dance Etiquette

______________________________________________________________________________

Del bontona je tudi sledeča tematika:

Napisano iz ženske perspektive: Dragi plesalec, ne bodi srhljivec, čudak ali perverznež