Zavist, ljubosumje in prijateljstvo

Po SSKJ; zavíst -i ž (ȋ) občutek velikega nezadovoljstva, da kdo ima, je deležen česa, kar si osebek želi: ob njihovem bogastvu, uspehu ga obide, prevzame zavist; ekspr. grize, razganja, razjeda, tare, žre jih zavist; NJENA LEPOTA VZBUJA ZAVIST; ekspr. bleda, črna, zelena zavist; ZAVIST OB USPEHU, ZAVIST NAD USPEHOM TEKMECA…….)
In ta zavist je na slovenskem prostoru še kako zakoreninjena v ljudeh. Vsi vemo, da je zavist, ljubosumnost in t.i. prijateljstvo med žensko in moškim na plesni sceni največji problem.
Več kot polovica plesalcev ne razume poanto plesa, ki ni samoumevno zapeljevanje in osvajanje plesnega partnerja. Res je, da se pretaka med plesalcema včasih in ne vedno tudi veliko erotične energije. To je dejstvo, ni pa samoumevno pri vseh ljudeh in seveda tudi ne pri plesalcih moškega ali ženskega spola, saj smo si še kako različni. Če izoblikujem in ločim dobre od slabih plesalcev, čeprav to ta trenutek ni bil moj namen, je dejstvo, da obstaja tu neka meja, ki jo večinoma določijo ženske, saj one izbirajo plesalca ter mu rečejo DA, z veseljem in pa NE hvala, lahko malo kasneje. Odločijo se tudi, koliko časa bodo z njim vztrajale na plesišču. Seveda tudi plesalci lahko storijo enako. Vsekakor je to kakor TRŽNICA, kjer so ženske – plesalke v prenesenem smislu kupci, moški – plesalci pa blago z omejenim rokom uporabe. Za inštruktorje slednje ta teza prav gotovo ne velja.
Ste razmišljali, koliko je takih, ki znajo razložiti takt, kaj šele filozofijo plesa. Vemo, da smo si povsem različni in ne obstaja dveh povsem enakih plesalcev, čeprav smo se poučevali na istih tečajih oziroma delavnicah. Kdo izmed inštruktorjev strmi k temu, da bi plesalce ženskega ali moškega spola ozavestil in ne onesvestil s kombinacijami in menjavami, če vemo, da naučeno kombinacijo moški mora znati voditi? Premalo se posvečamo bontonu, da naj bodo vsi plesalci in plesalke strpni, saj ni samoumevno, da če smo se učili, to tudi znamo. Tisti, ki ste kdajkoli bili na delavnicah, veste, kako je v praksi, in kako se veliko plesalcev počuti. Predvsem je še kako lahko utrujajoča hitra menjava partnerjev na teh tečajih. Velikokrat nekateri učitelji oziroma inštruktorji menjavajo pare že po 30 sekundah. Če vzamemo, da je čas stika, povezave dveh svetov, če se tako izrazim, dveh izredno komplementarnih oseb 12 sekund, koliko časa nam je potem še ostalo za izvedbo vaje, ki traja 30 sekund. Energijsko se s tem trošimo, namesto da bi s plesalcem ustvarjali plesno risbo in zgodbo na samih plesnih tleh, kot to sicer znajo tudi mnogi pari. Zatorej se ne strinjam z izjavami, da smo plesalci usmerjeni predvsem v iskanje vedno novih izzivov z nežnejšim spolom. Obstajajo tudi plesalci, ki ustvarjajo samo čudovito plesno zgodbo na plesišču in s tem tudi prijetno vzdušje vsem prisotnim. To je ples, predvsem čuteč ples dveh spolov.
Glede ljubosumja razmišljam sledeče. Veliko plesnih učiteljev je v razmerju in plešejo na zabavah z mnogimi različnimi osebami. Večina teh plesalcev ima profesionalen in prvinski odnos do glasbe in plesa. Ne dvomim, da vedo, kje je meja njihovih čustev. Kako reagirajo njihove partnerke? Presodite sami. Predvidevam, da dokaj zadržano a vendar ponosno, sicer pa vsaka po svoji vesti.
Dragi prijatelji, znanci in vsi, ki ste prebrali napisano. Tudi ženska in moški sta lahko samo prava prijatelja, tako na plesišču kot tudi izven njega, in to brez nečesa, kar je sicer nujno za obstoj populacije na tem planetu. Sicer pa naj se pretaka energija, ljubite in spoštujte se, imejte se radi, odpuščajte partnerju, prijateljem, komurkoli in ne grenite življenje drugega zavestno ali podzavestno, čeravno je vaš nasprotnik v vaših očeh.

R.G.

Sorry, comments are closed for this post.